Starvhusgaten 2A, 5014 Bergen
Kontakt@luddigweb.no

Ide til produkt

Ide til produkt

Utrolig mange sitter på en glimrende ide. Et unikt produkt eller en tjeneste folk flest hadde hatt bruk for. Men de fleste aner ikke hvor de skal begynne for å realisere ideene sine. Derfor har vi laget dette innlegget. Nettopp for å lære deg hvordan du skal gå fra ide til produkt.

Vi har også laget denne videoen for å hjelpe deg i gang:1. Undersøk markedet grundig.
Finn ut om det allerede finnes et marked for produktet eller tjenesten du ønsker å selge. Om markedet er stort må du se på hvilke konkurrenter du har. Hvordan når de sine kundegrupper? Hvilke kanaler selger de produktene sine i? Har de egen nettbutikk, egne fysiske butikker eller selger de til større selskap, som igjen videreselger produktene? Om du har store konkurrenter som selger lignende produkter som deg, må du legge en plan på hvordan du skal skille deg ut og kapre deres kunder for å etterhvert ta over hele markedet. Er det derimot ikke noe marked enda må du undersøke om det i det hele tatt kan bli et marked for det. Er produktet noe folk faktisk kommer til å kjøpe? En billig måte å finne ut av det er å lage et spørreskjema. Undersøkelsen kan du dele med venner og familie og eventuelt gå ut på gaten og ta kontakt med tilfeldige forbipasserende. Men husk at ikke alle som sier at de kommer til å kjøpe, faktisk kommer til å kjøpe.

2. Om du finner ut at det er et stort marked for ideen din, kan du ta det videre til neste steg.
Men husk at det ikke er vits å kaste bort mye tid og penger om du ikke har gjennomføringsevne. Du må virkelig bestemme deg for at dette er noe du ønsker å gjøre. Det betyr ikke at du skal si opp jobben og selge huset, men at du faktisk trenger en drivkraft som gir deg motivasjon til denne «reisen». Du kommer nok til å gjøre en del feil, men det er slik du lærer.

3. Når du har bestemt deg for å gå videre må du starte et foretak.
De to mest populære er enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS). Om du skal involvere andre personer som for eksempel investorer, vil jeg absolutt anbefale et aksjeselskap. Om du skal begynne rolig og du er den eneste involverte, kan det være enkelt og billig å heller starte med et enkeltpersonforetak.

4. Hvordan skal du selge produktet ditt?
Her har du tre alternativ. Nettbutikk, fysisk butikk eller via andre kjente butikker. Uansett hvordan du skal selge produktet ditt, trenger du en god nettside.

5. Finansiering.
Om du ikke har nok sparepenger til å finansiere hele oppstarten har du en del alternativ. Men husk at om du skal låne penger, må du være bombesikker på at du kommer til å gjennomføre og klare å betale tilbake pengene du har lånt.

  • Du kan låne penger av familie eller venner.
  • Du kan søke lån i banken. Dette er ikke like enkelt som å låne av venner, og du må vise til en god plan for å kunne betjene lånet.
  • Crowdfunding eller folkefinansiering på norsk. Ved hjelp av en tredjepart som Kickstarter.no eller spleis.no (her finnes det drøssevis av forskjellige aktører du kan velge mellom). Du kan legge ut prosjektet ditt på nett og gir Enkeltpersoner og bedrifter muligheten til å “donere” penger til deg for å klare å finansiere hele prosjektet.
    Her kan du for eksempel si at de som donerer over 1000kr får et gratis produkt når produksjonen er i gang. Slik får du flere til å hjelpe til.
  • Støtte fra staten
    Staten har flere tilskuddsordninger du kan søke på. Det kan du lese mer om på innovasjonnorge.no.
  • Den siste måten er å skaffe investorer. Du kan enten gå direkte til investorer eller bruke en tredjepart som for eksempel dealflow.no.

Når du har alt dette på plass, er det bare å selge i vei! Men vær tålmodig. Vi kan garantere at ting kommer til å ta mye lengre tid enn forventet, og budsjettet ditt kan du nok doble eller triple for å i det hele tatt komme i nærheten av hva ting faktisk kommer til å koste deg. Om du ønsker å slutte i jobben for å satse på ideen din, skal vi ikke stanse deg! Kjør på! Men det kan være veldig lurt å heller trappe ned i starten, istedenfor å slutte helt. Du er som oftest avhengig av en viss inntekt i måneden, så litt jobb på siden kan være helt avgjørende. Dette er våre erfaringer og vi har gjort mange feil. Både store og små. men det er helt utrolig hvor mye vi har lært. Og husk at jo lengre feilen svir, jo mindre sannsynlig er det for at du gjør den igjen. Du lever en gang. Så om du brenner inne med en ide, gjør noe med det. Det finnes nok av gode ideer, men de færreste tør faktisk å gjøre noe med det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *